Acrylaat



Onovertroffen helder maar ook verkrijgbaar in vele kleuren en uitvoeringen en met een hogere lichttransmissie dan glas.  Acrylaat is een veelzijdige kunststofsoort en oefent een bijzondere aantrekkingskracht uit op mensen. Acrylaat wordt aangeboden in de vorm van platen, blokken, staven en buizen. Acrylaat is weersbestendig en gemakkelijk te bewerken.

Toepassingen : displays, lichtreclames, trofeeën, freesletters en logo’s naam- en bewegwijzering lichtarmaturen, interieurbouw…

MEER INFO

Polymethylmetacrylaat : afgekort PMMA = ACRYLAAT

ALGEMEEN

Bekend onder de handelsnamen: Paraglas, Plexiglas, Perspex, Casocryl, Deglas, Altuglas, Vedril, Barlo, Crylux, Vitroflex, Setacryl, Versato …

Identificatie uiterlijk: hoogglanzend, vrij stijf, breekt redelijk bros, glashelder, doorzichtig of gekleurd.

Brandtest: brandt zeer snel en is niet zelfdovend. De vlam is geel en aan de onderkant blauw. De zwarte rook ruikt naar fruit. Bij de gegoten kwaliteit zal geen druppelvorming optreden.

Acrylaat kan geleverd worden in zowel gegoten als geëxtrudeerde uitvoering. Het verschil in productiemethode maakt dat de gegoten kwaliteit superieur is. Er zitten immers minder spanningen in het materiaal en is voor bepaalde optische toepassingen te prefereren. Ook bij bewerkingen als boren, zagen, frezen,laseren, polijsten, … komen de gegoten (duurdere) half materialen beter tot hun recht. XT-platen kunnen in grotere lengteformaten bekomen worden, maar de dikte is beperkt.

Acrylaat is verkrijgbaar in verschillende vormen zoals platen, staven, buizen, profielen, spuitgegoten producten, … Halfmaterialen worden geleverd met beschermfolie omwille van de krasgevoeligheid ervan en het verdient aanbeveling deze folie zolang mogelijk te laten zitten om beschadiging te voorkomen.

MECHANISCHE EIGENSCHAPPEN

Acrylaat moet beslist trillingsvrij zijn tijdens de bewerking, aangezien anders snel haarscheurtjes ontstaan. Een groot nadeel is dat PMMA ten opzichte van gewoon glas een veel geringere krasvastheid heeft. Als voordeel staat hier tegenover de grotere stootvastheid, betere warmte-isolerende eigenschappen, veel lager gewicht en betere bewerkbaarheid.

VOCHT- EN WEERBESTENDIGHEID

Het materiaal is bijzonder goed licht- en weerbestendig. UV straling heeft geen verkleuring noch degradatie tot gevolg.

De wateropname is gering en bedraagt ca. 0,3%. Er bestaat eveneens een UV-doorlatende kwaliteit voor zonnebanken (UVD).

THERMISCHE EIGENSCHAPPEN

Acrylaat heeft een grote elastische vervormingszone, deze ligt tussen de 140 en 170 graden Celsius. Bij deze temperatuur behoudt het materiaal echter zijn ‘geheugen’ en zal bij opnieuw verwarmen zijn originele vorm weer terugkrijgen. Bij verwarming zal PMMA in de lengte- en breedterichting ongeveer 1% krimpen, de dikte zal iets toenemen.

Bij bepaalde toepassingen moet men tevens rekening houden met de thermische uitzettingscoëfficiënt: deze bedraagt ongeveer 0,7 mm per meter bij een temperatuursverandering van 10 graden Celsius. Acrylaat is koud buigbaar maar de radius mag minimum 330 x de dikte ven de plaat bedragen.

De temperatuurbestendigheid bij constant gebruik ligt tussen -30 en +90 graden Celsius.

ELEKTRISCHE EIGENSCHAPPEN

Door de vochtopname is het materiaal minder geschikt voor elektrische isolatiedoeleinden. De hoge elektrische oppervlakteweerstand heeft als nadeel dat de platen vaak sterk statisch geladen zijn.

LEVENSMIDDELEN EN CHEMISCHE BESTENDIGHEID

De meeste anorganische stoffen tasten PMMA niet aan. Het materiaal is niet giftig en mag dan ook onbeperkt met levensmiddelen in aanraking komen. Zeefdrukinkten zijn zeer geschikt om dit materiaal te bedrukken of te lakken.

KENMERKENDE EIGENSCHAPPEN EN TOEPASSINGEN

De weerbestendigheid van acrylaat is beter dan de meeste thermoplaten. Het heeft een zeer mooi oppervlak, vandaar de toepassingen in de lichtreclame, displaybouw, signalisatie en als beglazingsmateriaal voor allerhande afschermingen en windschermen. Ook in de bouwsector wordt het veel gebruikt voor koepels en lichtstraten omwille van optische en UV-bestendige eigenschappen.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker