PolystyreenDeze vochtbestendige plaat koppelt de taaiheid van polypropyleen aan een dubbelwandige structuur en is zee licht in gewicht. De dubbelwandige opbouw geeft het materiaal extra stabiliteit, waardoor het ook geschikt is voor grillig gevormde displays en reclameborden. Ondanks het taaie karakter van de plaat is deze goed te snijden, te stansen, eenvoudig te rillen en te vouwen.

Polystyreen scharniert eindeloos zonder te scheuren of te breken, en verliest deze unieke eigenschap niet na langere tijd.

Toepassingen : verpakkingen, displays, reclamepanelen, mappen, immoborden, werfborden…

MEER INFO

afgekort PS – HIPS

ALGEMEEN

  • Bekend onder de handelsnamen: Polystyrol, Hostyren, Styron, Simplex, Vikureen, …
  • Identificatie uiterlijk: strak, mooi uiterlijk, stijf en bros (PS), metaalachtige klank.
  • Brandtest: brandt snel en is niet zelfdovend, de vlam is oranjegeel en roet sterk. Er ontstaat een zoete geur.
  • Polystyreen is van oorsprong een erg bros materiaal.

Door toevoeging van een soort rubber is er een slagvaste kwaliteit ontwikkeld, de zgn. High Impact Polystyreen (hoogslagvast polystyreen: HIPS), die zeer goed gekend is bij zeefdrukkers en maquettebouwers. De HIPS-kwaliteit kan heel makkelijk gestanst en gekapt worden. Buiten de verhoogde slagvastheid, blijven de eigenschappen dezelfde als de standaard polystyreen.

Beide kwaliteiten zijn goed te verlijmen en relatief goedkoop.

MECHANISCHE EIGENSCHAPPEN

PS heeft een betere slagvastheid dan glas van dezelfde dikte – HIPS is zelfs 4x zo sterk – en is veiliger in geval van breuk. Het is echter minder slagvast dan PMMA (PMMA is 5x slagvaster). De stijfheid is groter dan die van acrylaat. De gebruikelijke bewerkingen als zagen, snijden, boren zijn toepasbaar. Stansen en kappen kan enkel bij HIPS, niet bij standaard PS.

VOCHT- EN WEERBESTENDIGHEID

Noch PS noch HIPS zijn UV-bestendig, maar van deze laatste zijn UV-gestabiliseerde kwaliteiten verkrijgbaar. De vochtopname is te verwaarlozen (minder dan PMMA). Binnenshuis behouden de panelen gedurende jaren hun uitzicht en functionaliteit. Buitengebruik is af te raden.

THERMISCHE EIGENSCHAPPEN

  • Matige thermische eigenschappen. De temperatuurbestendigheid bij constant gebruikt ligt tussen -10 en +60 graden Celsius.
  • Deze materialen zijn echter wel goed warm te vervormen – al dan niet met een additief (vb. HIPS + PE) – o.a. vacuümvormen en ultrasoon lassen. 
  • Bij bepaalde toepassingen moet men tevens rekening houden met de thermische uitzettingscoëfficiënt: deze bedraagt ongeveer 0,8 mm per meter bij een temperatuursverandering van 10 graden Celsius.

ELEKTRISCHE EIGENSCHAPPEN

De oppervlakte van het materiaal is sterk statisch geladen waardoor het veel stof aantrekt.

LEVENSMIDDELEN EN CHEMISCHE BESTENDIGHEID

PS en HIPS zijn geschikt voor gebruik met levensmiddelen en uitstekend te bedrukken Vooral de HIPS kwaliteit in diktes van 0,5 tot 6 mm wordt veelvuldig gebruikt in de zeefdruksector.

In het jargon zijn ze bekend als mat/mat, blinkend/mat, in verschillende kleuren.

KENMERKENDE EIGENSCHAPPEN EN TOEPASSINGEN

De toepassingen van standaard polystyreen zijn: lichtbakken voor binnengebruik, bescherming van posters en foto’s, maquetteglas, bakjes, goedkopere displays, spuitgegeven producten en toepassingen allerhande.

De HIPS wordt veel gebruikt voor werfpanelen, vacuümgetrokken bakjes, ondergrond voor kleven van posters, maquettes, …

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker