HPL


Is een robuuste en duurzame , massieve plaat, ideaal voor de vervaardiging van stevige reclameborden. De toplaag geeft een gladde en anti-statische oppervlaktestructuur. Het materiaal heeft een grote oppervlaktehardheid, een geringe doorbuiging en een hoge slagvastheid. De massieve plaat is eenvoudig te beletteren en behoudt over een lange periode haar waarde. Het materiaal is stootvast en kan worden verzaagd.

Toepassingen : reclameborden en -panelen , bewegwijzering en standenbouw….

MEER INFO

HOGE DRUK LAMINAAT (afgekort HPL: high pressure laminate)

ALGEMEEN

  • Bekend onder de handelsnamen: Trespa (meteon/athlon), Print Abet, Arpa, Extoriet, Solid Piriv, Max, Lamicolor, …
  • Tot deze familie behoort dus ook Trespa Meteon, maar dit is geen HPL, doch een gevelbekledingsplaat 
  •  Identificatie uiterlijk: zeer harde, houtachtige stijve plaat met bruine of zwarte kern.
  •  Brandtest: het materiaal heeft een veilig brandgedrag: het vat geen vlam, smelt en drupt niet en is niet toxisch. De brandklasse is B2, maar op speciale aanvraag is de brandvertragende B1 klasse verkrijgbaar (AE). 

HPL platen zijn decoratieve hardkunststofplaten op basis van thermohardende kunstharsen, o.a. epoxyharsen, homogeen versterkt met cellulosevezels en voorzien van kleurlagen gebaseerd op in melaminehars geïmpregneerd papier.

De onder hoge druk temperatuur geperste massieve plaat bestaat uit in-fenol gedrenkt papier, voorzien van een melamine laag

Buitengebruik = Trespa Meteon of Extoriet (1 of 2-zijdig decor).

MECHANISCHE EIGENSCHAPPEN

  • HPL platen zijn zeer slag- en stootvast en hebben een goede en langdurige stabiliteit.
  • De platen zijn eenvoudig te bewerken: zagen, boren, frezen met gebruikelijk gereedschap voor hardhout.
  • Het materiaal beschikt tevens over een zeer goede krasbestendigheid.

VOCHT- EN WEERBESTENDIGHEID

HPL platen hebben een hoge bestendigheid tegen vocht en voor speciale eisen is een buitenkwaliteit beschikbaar. Speciale eisen voor de buitentoepassing die betrekking hebben op lichtechtheid, weersbestendigheid, vormverandering ten gevolge van temperatuur + vochtwisseling en diktetolerantie worden gegarandeerd voor een periode van 10 jaar, mits toepassing van de door fabrikanten opgegeven juiste kwaliteiten en montagerichtlijnen.

Deze garantie houdt in: vervanging van plaatmateriaal, demontage en hernieuwde montage. Deze gevelplaten worden ingezet voor de exterieurtoepassingen in woning- en utiliteitsbouw.

De binnenkwaliteit wordt meestal gebruikt voor binnentoepassingen, maar heeft wel een goede vochtbestendigheid. Zelfs na 100 dagen in water is de waterabsorptie verwaarloosbaar.

Vandaar de enorme toepassingsmogelijkheden in de ziekenhuis-, keuken-, badkamer- en zelfs zwembadinrichting.

THERMISCHE EIGENSCHAPPEN

  • De minimum en maximum gebruikstemperaturen liggen tussen -40 en +150 graden Celsius.
  • De thermische uitzettingscoëfficiënt bedraagt 0,12 mm per meter per 10 graden temperatuurverschil.

LEVENSMIDDELEN EN CHEMISCHE BESTENDIGHEID

HPL platen bevatten geen toxische stoffen, zijn reukvrij en mogen dus in contact komen met voedingswaren. Vandaar ook de vele toepassingen in de keukenbouw als tafel- en keukenbladen. Alle types hebben een hoge chemische resistentie en zijn zeer goed te reinigen omwille van de gesloten structuur (zelfs graffiti).

De platen zijn makkelijk te reinigen met een vochtige doek en eventueel zeepwater. Bijzondere hardnekkige verontreinigingen zoals lak- en lijmresten kunnen met een organisch oplosmiddel worden verwijderd (bv. Aceton, spiritus, trichlorythyleen).

ELEKTRISCHE EIGENSCHAPPEN

HPL platen zijn antistatisch.

KENMERKENDE EIGENSCHAPPEN EN TOEPASSINGEN

De zeer goede chemische, fysische en mechanische eigenschappen maken HPL platen geschikt voor de meest uitgebreide toepassingen: dit product kan zowel in de bouw worden gebruikt als voor industriële en reclame doeleinden. Ook in de meubelindustrie in de breedste zin van het woord is dit materiaal niet meer weg te denken.

Een greep uit de mogelijkheden:

Gevelbekleding, dakranden, luifels, balkonbekleding, straatmeubilair, nieuwbouw en renovatie, signalisatie en reclameborden, douchecabines, zwembad- en labo-inrichting, scheidingswanden, standenbouw, zelfdragende werkbladen, winkelinrichting, afkastingen allerhande, speeltoestellen, …

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker