FAQ

FAQ

Hier vindt u een antwoord op onze meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen?

Contacteer Ons

HOGE DRUK LAMINAAT (afgekort HPL: high pressure laminate)Algemeen Bekend onder de handelsnamen: Trespa (meteon/athlon), Print Abet, Arpa, Extoriet, Solid Piriv, Max, Lamicolor, … Tot deze familie behoort dus ook Trespa Meteon, maar dit is geen HPL, doch een gevelbekledingsplaat (zie later). Identificatie uiterlijk: zeer harde, houtachtige stijve plaat met bruine of zwarte kern. Brandtest: het materiaal heeft een veilig brandgedrag: het vat geen vlam, smelt en drupt niet en is niet toxisch. De brandklasse is B2, maar op speciale aanvraag is de brandvertragende B1 klasse verkrijgbaar (AE).HPL platen zijn decoratieve hardkunststofplaten op basis van thermohardende kunstharsen, o.a. epoxyharsen, homogeen versterkt met cellulosevezels en voorzien van kleurlagen gebaseerd op in melaminehars geïmpregneerd papier.


Buitengebruik = Trespa Meteon of Extoriet (1 of 2-zijdig decor).Mechanische eigenschappen HPL platen zijn zeer slag- en stootvast en hebben een goede en langdurige stabiliteit. De platen zijn eenvoudig te bewerken: zagen, boren, frezen met gebruikelijk gereedschap voor hardhout. Het materiaal beschikt tevens over een zeer goede krasbestendigheid.Vocht- en weerbestendigheid HPL platen hebben een hoge bestendigheid tegen vocht en voor speciale eisen is een buitenkwaliteit beschikbaar. Speciale eisen voor de buitentoepassing die betrekking hebben op lichtechtheid, weersbestendigheid, vormverandering ten gevolge van temperatuur + vochtwisseling en diktetolerantie worden gegarandeerd voor een periode van 10 jaar, mits toepassing van de door fabrikanten opgegeven juiste kwaliteiten en montagerichtlijnen. Deze garantie houdt in: vervanging van plaatmateriaal, demontage en hernieuwde montage. Deze gevelplaten worden ingezet voor de exterieurtoepassingen in woning- en utiliteitsbouw. De binnenkwaliteit wordt meestal gebruikt voor binnentoepassingen, maar heeft wel een goede vochtbestendigheid. Zelfs na 100 dagen in water is de waterabsorptie verwaarloosbaar. Vandaar de enorme toepassingsmogelijkheden in de ziekenhuis-, keuken-, badkamer- en zelfs zwembadinrichting.Thermische eigenschappen De minimum en maximum gebruikstemperaturen liggen tussen -40 en +150 graden Celsius. De thermische uitzettingscoëfficiënt bedraagt 0,12 mm per meter per 10 graden temperatuurverschil.Levensmiddelen en chemische bestendigheid HPL platen bevatten geen toxische stoffen, zijn reukvrij en mogen dus in contact komen met voedingswaren. Vandaar ook de vele toepassingen in de keukenbouw als tafel- en keukenbladen. Alle types hebben een hoge chemische resistentie en zijn zeer goed te reinigen omwille van de gesloten structuur (zelfs graffiti).De platen zijn makkelijk te reinigen met een vochtige doek en eventueel zeepwater. Bijzondere hardnekkige verontreinigingen zoals lak- en lijmresten kunnen met een organisch oplosmiddel worden verwijderd (bv. Aceton, spiritus, trichlorythyleen).Elektrische eigenschappen HPL platen zijn antistatisch.Kenmerkende eigenschappen en toepassingen De zeer goede chemische, fysische en mechanische eigenschappen maken HPL platen geschikt voor de meest uitgebreide toepassingen: dit product kan zowel in de bouw worden gebruikt als voor industriële en reclame doeleinden. Ook in de meubelindustrie in de breedste zin van het woord is dit materiaal niet meer weg te denken. Een greep uit de mogelijkheden: Gevelbekleding, dakranden, luifels, balkonbekleding, straatmeubilair, nieuwbouw en renovatie, signalisatie en reclameborden, douchecabines, zwembad- en labo-inrichting, scheidingswanden, standenbouw, zelfdragende werkbladen, winkelinrichting, afkastingen allerhande, speeltoestellen, …Standaard verkrijgbaar gammaVorm Type Kleur Diktes
Plaat Geperst Wit glad publiciteit 2 – 10 mm
Plaat Geperst Binnenkwaliteit – diverse kleuren mogelijk 6 – 24 mm
Plaat Geperst Buitenkwaliteit – diverse kleuren/structuren mogelijk – enkelzijdig of dubbelzijdig decor 6 – 13 mm

Definitie Kunststoffen zijn kunstmatig aangemaakte stoffen die opgebouwd zijn uit macromoleculen. De structuur en het moleculaire gewicht van deze macromoleculen zijn bepalend voor de fysische en mechanische eigenschappen van de kunststof.


De belangrijkste voordelen van kunststoffen zijn: lichter in gewicht, chemisch beter bestand, makkelijker te vormen, duurzamer, makkelijker in de massa te kleuren, in transparante uitvoering verkrijgbaar, betere isolatiematerialen (zowel thermisch, akoestisch als elektrisch), minder energieverslindend bij de productie.


Naamgeving Kunststoffen worden meestal genoemd naar de basismolecule (monomeer) waaruit ze zijn opgebouwd en waaraan het voorvoegsel “poly” wordt toegevoegd. Vb. PE = Polyethyleen, PA = Polyamide. In de naamgeving van de kunststoffen wordt ook soms verwezen naar de moleculaire structuur van de basismoleculen.


Vb. PA6 PA11 HD500 HD1000 Kunststoffen die opgebouwd zijn uit verschillende soorten monomeren (de zogenaamde co-polymeren) krijgen soms als naam een opsomming van de namen van de monomeren. VB; ABS = Acrylonitril Butadieen Styreen.


Indeling van Kunststoffen Kunststoffen kunnen, in functie van hun eigenschappen, ingedeeld worden in 3 grote groeten:


- Thermoplasten


- Elastomeren


- Thermoharders


Thermoplasten worden bij temperatuurverhoging plastisch en kunnen dan vervormd worden. Na afkoeling wordt de vorm gefixeerd en behoudt de kunststof zijn oorspronkelijke eigenschappen (temperatuur bestendigheid, materiaalstijfheid, lasbaarheid, …). Dit proces kan, in theorie, een oneindig aantal maal herhaald worden. De thermoplasten kunnen verder nog onderverdeeld worden in amorfe en kristallijne thermoplasten. In vergelijking met kristallijne zijn de amorfe thermoplasten mogelijk transparant, harder en stijver, minder chemisch resistent en vertonen ze een lagere krimp, geringere kruip, een breder verwekingstraject, ze hebben geen gedefinieerd smeltpunt.


Thermoharders kunnen, na de productie, niet meer warm vervormd worden. Hun vormgeving tijdens de productie is 1-malig en onomkeerbaar. De meeste thermoharders zijn ook onoplosbaar.


Elastomeren kunnen, na de productie, nog vervormd worden maar deze vorm kan niet gefixeerd worden. Deze stoffen hebben geen vloeifase meer en bevinden zich op kamertemperatuur in de rubberfase.


Herkennen van kunststoffen In het verleden is het maar al te vaak gebeurd dat een verkeerd gebruik van kunststof leidde tot onnodige problemen. Om dit te voorkomen is het in de eerste plaats van belang dat men de ene kunststof van de andere kan onderscheiden. Spijtig genoeg kan men niet enkel op basis van de kleur een kunststof identificeren. De meeste kunststoffen kunnen immers in verschillende kleuren gemaakt worden.


Toch zijn er een aantal methoden om te bepalen om welke kunststof het gaat. Dit kan in de meeste gevallen gebeuren zonder speciale apparatuur door het bepalen van: De soortelijke massa – het smelttraject, smeltpunt en ontledingstemperatuur – het brandgedrag: reuk, kleur van de vlam, rook- en roetverschijnselen.


Verder in dit hoofdstuk worden de eigenschappen per kunststof in detail toegelicht. De uiterlijke kenmerken geven echter nooit 100% uitsluitsel, daarom adviseren wij om – bij twijfel – met ons contact op te nemen of een labotest te laten uitvoeren.


POLYCARBONAAT (afgekort PC)


Algemeen Bekend onder de handelsnamen: Makrolon, Lexan, Axxis, Makroform, Decarglas, Resart, Barlo PC, … Identificatie uiterlijk: hard, onbreekbaar, mooi glanzend oppervlak. Brandtest: het materiaal is zelfdovend. De vlam is geel en roetig met blaasjesvorming. De geur is phenolachtig. Producten die vrijkomen bij verbanding zijn niet schadelijker dan deze van hout of papier.


Polycarbonaat wordt in hoofdzaak in de vorm van platen geleverd, hoewel ook staven, buizen en profielen mogelijk zijn. De platen zijn aan beide zijden voorzien van een beschermfolie. De lichttransmissie van helder PC is ca. 85%. Ook zijn platen leverbaar met een extra hard oppervlak waardoor het materiaal niet meer zo gevoelig is voor krassen. Deze coating wordt volgens zeer geavanceerde technieken aangebracht en verzekert naast een verbeterde krasbestendigheid ook een uitstekende chemische en weerbestendigheid. Deze kraswerende kwaliteit heeft als nadeel dat het omwille van de coating niet geplooid of gebogen kan worden en kan bijgevolg uitsluitend ingezet worden als vlakke beglazing in gebouwen, machines, …


Mechanische eigenschappen Polycarbonaat is koud zetbaar (minimum radius = 150 x dikte), zeer slagvast en vrijwel onbreekbaar. Als enige onder de glasheldere thermoplasten blijft het zijn mechanische eigenschappen behouden bij temperaturen van -100 tot +115 graden Celsius. Polycarbonaat kan goed worden bewerkt (zagen, plooien, lijmen, lassen, frezen, …) doch niet zo goed als PMMA.


Vocht- en weerbestendigheid Onder invloed van UV-stralen zal het standaard PC in de loop der jaren vergelen, tenzij een Uv-bestendige kwaliteit wordt gebruikt. Voor deze laatste kwaliteit kan een garantie van 10 jaar tegen verkleuring en aantasting worden verleend. De vochtopname is gering waardoor geen maatverandering optreedt, maar bij het thermovormen worden de platen bij voorkeur voorgedroogd.


Thermische eigenschappen De warmtebestendigheid is voor een thermoplast hoog (langdurig 115 graden). Bij warmvormen moet de temperatuur 180 tot 210 graden Celsius bedragen. Een groot voordeel van PC t.o.v. PMMA is dat het materiaal moeilijk vlam vat en zelfdovend is. Bij toepassingen van grote platen dient rekening gehouden met de uitzettingscoëfficiënt. Deze bedraagt bij een temperatuursverhoging per 10 graden Celsius ongeveer 0,65 mm per meter.


Elektrische eigenschappen De oppervlakte van het materiaal is sterk statisch geladen waardoor het veel stof aantrekt.


Levensmiddelen en chemische bestendigheid Polycarbonaat is niet goed chemisch bestendig, buiten de gecoate kwaliteit. Opletten dus bij bepaalde toepassingen waar smeermiddelen en chemische reinigingsproducten gebruikt worden. Zelfs in combinatie met bepaalde rubbers kunnen problemen voorkomen (steeds azijnzuurvrij gebruiken!)


Kenmerkende eigenschappen en toepassingen Zeer slagvast en meestal glashelder. Andere kleurtinten zijn verkrijgbaar (zelfs een gerecycleerde zwarte plaat). De toepassingen situeren zich voornamelijk in veiligheidsafschermingen en beglazingen zoals machinebouw, balkons, sporthallen, voertuigen, … Maar ook in de lichtreclame en bewegwijzering vindt dit materiaal zijn plaats.


Standaard verkrijgbaar gamma


Vorm Type Kleur Diktes
Plaat Geëxtrudeerd (XT) Helder (standaard of Uv-bestendig) 0,75 – 12 mm
Plaat Geëxtrudeerd (XT) Opaal (lichtkoepel of lichtreclame) 2 – 6mm
Plaat Geëxtrudeerd (XT) Zwart (recycled, 1-zijdige structuur) 2 – 6 mm
Plaat Geëxtrudeerd (XT) Doorschijnend, industriële kwaliteit 16 – 52 mm
Plaat Geëxtrudeerd (XT) Antistatisch 1 – 10 mm
Plaat Geëxtrudeerd (XT) Kraswerend 3 – 9,5 mm
Volstaf Geëxtrudeerd (XT) Doorschijnend, industriële kwaliteit Dia 6 – 200 mm
Buis Geëxtrudeerd (XT) Helder Dia 10 – 150 mm
Profiel Geëxtrudeerd (XT) Helder Diverse vormen

POLYETHYLEEN TEREFTALAAT GLYCOL (afgekort PET-G)


Algemeen Bekend onder de handelsnamen: Vectan, Vivak, Transpet, Iropet, Veralite, … Identificatie uiterlijk: hard, bijna onbreekbaar (vergelijkbaar met PC), mooi glanzend oppervlak, blauwige schijn, makkelijk bekrasbaar. Brandtest: het materiaal brandt, maar de vlam dooft na enige tijd. Druppelvorming, veel roet en zwarte rook, zoetzurige geur.


PETG is een thermoplastisch co-polyester met goede optische en thermoformeerbare eigenschappen. Voornamelijk in heldere of opale uitvoering te verkrijgen, doch sommige fabrikanten produceren ook getinte platen. De hoge slagvastheid, optische kwaliteiten en de uitzonderlijk goede verwerkbaarheid maken van dit materiaal een product met een gunstige prijs-kwaliteitverhouding.


Mechanische eigenschappen Makkelijk te zagen, plooien, frezen, kappen, stansen, … Enkel opletten voor krassen! Kan tot een dikte van 2,5 mm gemakkelijk koud geplooid worden, bij dikkere platen kan ‘stress-cracking’ optreden. Laat zich lijmen, bedrukken, lasersnijden, hetelucht- en ultrasoonlassen. Voor het lassen gebruikt men bij voorkeur PETG-lasstaven, maar ook met PVC of ABS lasdraad gaat het goed.


Vocht- en weerbestendigheid Niet UV-gestabiliseerd in standaard kwaliteit, maar er zijn UV-resistente types op de markt. Geen vochtopname, waardoor voordrogen bij thermoformage onnodig is.


Thermische eigenschappen Maximum gebruikstemperatuur = 65 graden Celsius. De thermische uitzettingscoëfficiënt bedraagt 0,5 mm per meter per 10 graden Celsius temperatuurverschil.


Zeer goed thermovormbaar bij lage temperaturen en korte cyclustijden. Heet meest aangewezen temperatuurgebied voor warmplooien is 100-120 graden Celsius. Dit materiaal plooit beter en sneller dan PMMA. Voor grotere diktes verwarmt men best langs de 2 zijden. Behoudt tevens goede detailweergave na vervorming door warmte. Heeft beter brandgedrag dan PMMA: zal langzaam doven bij wegnemen van vlam.


Elektrische eigenschappen De oppervlakte van het materiaal is sterk statisch geladen waardoor het vele stof aantrekt.


Levensmiddelen en chemische bestendigheid PETG heeft een zeer goede chemische bestendigheid, waardoor het toepassingsgebied zeer ruim mag opgevat worden, voornamelijk als alternatief voor PC. Het is steriliseerbaar met ethylalcohol en gammastralen. PETG is FDA en BGA gekeurd en mag dus in contact met voedingswaren worden toegepast. Dit materiaal kan ook met de standaard zeefdrukinkten worden bedrukt.


Kenmerkende eigenschappen en toepassingen PETG is in verhouding met zijn prijs een uitzonderlijk product, en vindt daarom ook zijn plaats binnen de meest uiteenlopende toepassingsgebieden bijvoorbeeld: slagvaste displays, gietvormen voor chocolade, vizieren voor helmen en motoren, algemene beglazing, machine-afschermingen, bakken schalen, deksels, vormen voor levensmiddelen, posterbescherming, …


Standaard verkrijgbaar gamma


Vorm Type Kleur Diktes
Plaat Geëxtrudeerd (XT) Helder (standaard of Uv-bestendig) 0,5 – 10 mm
Plaat Geëxtrudeerd (XT) Opaal (lichtkoepel of lichtreclame) 2 – 6mm
Plaat Geëxtrudeerd (XT) Brons Op aanvraag
Plaat Geëxtrudeerd (XT) Antireflex, structuur Op aanvraag

Algemeen Bekend onder de handelsnamen: Paraglas, Plexiglas, Perspex, Casocryl, Deglas, Altuglas, Vedril, Barlo, PMMA, … Identificatie uiterlijk: hoogglanzend, vrij stijf, breekt redelijk bros, glashelder, doorzichtig of gekleurd. Brandtest: brandt zeer snel en is niet zelfdovend. De vlam is geel en aan de onderkant blauw. De zwarte rook ruikt naar fruit. Bij de gegoten kwaliteit zal geen druppelvorming optreden.


Acrylaat kan geleverd worden in zowel gegoten als geëxtrudeerde uitvoering. Het verschil in productiemethode maakt dat de gegoten kwaliteit superieur is. Er zitten immers minder spanningen in het materiaal en is voor bepaalde optische toepassingen te prefereren. Ook bij bewerkingen als boren, zagen, frezen, polijsten, … komen de gegoten (duurdere) half materialen beter tot hun recht. XT-platen kunnen in grotere lengteformaten bekomen worden, maar de dikte is beperkt.


Acrylaat is verkrijgbaar in verschillende vormen zoals platen, staven, buizen, profielen, spuitgegoten producten, … Halfmaterialen worden geleverd met beschermfolie omwille van de krasgevoeligheid ervan en het verdient aanbeveling deze folie zolang mogelijk te laten zitten om beschadiging te voorkomen.


Mechanische eigenschappen Acrylaat moet beslist trillingsvrij zijn tijdens de bewerking, aangezien anders snel haarscheurtjes ontstaan. Een groot nadeel is dat PMMA ten opzichte van gewoon glas een veel geringere krasvastheid heeft. Als voordeel staat hier tegenover de grotere stootvastheid, betere warmte-isolerende eigenschappen, veel lager gewicht en betere bewerkbaarheid.


Vocht- en weerbestendigheid Het materiaal is bijzonder goed licht- en weerbestendig. UV straling heeft geen verkleuring noch degradatie tot gevolg. De wateropname is gering en bedraagt ca. 0,3%. Er bestaat eveneens een UV-doorlatende kwaliteit voor zonnebanken (UVD).


Thermische eigenschappen Acrylaat heeft een grote elastische vervormingszone, deze ligt tussen de 140 en 170 graden Celsius. Bij deze temperatuur behoudt het materiaal echter zijn ‘geheugen’ en zal bij opnieuw verwarmen zijn originele vorm weer terugkrijgen. Bij verwarming zal PMMA in de lengte- en breedterichting ongeveer 1% krimpen, de dikte zal iets toenemen. Bij bepaalde toepassingen moet men tevens rekening houden met de thermische uitzettingscoëfficiënt: deze bedraagt ongeveer 0,7 mm per meter bij een temperatuursverandering van 10 graden Celsius. Acrylaat is koud buigbaar maar de radius mag minimum 330 x de dikte ven de plaat bedragen.


De temperatuurbestendigheid bij constant gebruik ligt tussen -30 en +90 graden Celsius.


Elektrische eigenschappen Door de vochtopname is het materiaal minder geschikt voor elektrische isolatiedoeleinden. De hoge elektrische oppervlakteweerstand heeft als nadeel dat de platen vaak sterk statisch geladen zijn.


Levensmiddelen en chemische bestendigheid De meeste anorganische stoffen tasten PMMA niet aan. Het materiaal is niet giftig en mag dan ook onbeperkt met levensmiddelen in aanraking komen. Zeefdrukinkten zijn zeer geschikt om dit materiaal te bedrukken of te lakken.


Kenmerkende eigenschappen en toepassingen De weerbestendigheid van acrylaat is beter dan de meeste thermoplaten. Het heeft een zeer mooi oppervlak, vandaar de toepassingen in de lichtreclame, displaybouw, signalisatie en als beglazingsmateriaal voor allerhande afschermingen en windschermen. Ook in de bouwsector wordt het veel gebruikt voor koepels en lichtstraten omwille van optische en UV-bestendige eigenschappen.


Standaard verkrijgbaar gamma


Vorm Type Kleur Diktes
Plaat Gegoten (GS) Helder, opaal/wit, glaslook, transparante en dekkleuren, … 2 tot 120 mm
Plaat Geëxtrudeerd (XT) Helder, opaal, fluorescerend, anti-reflecterend, brons, … 1,5 tot 20 mm
Plaat Structuur Helder, brons 2 – 6 mm
Plaat UV doorlatend Helder Helder
Plaat Slagvast Helder 3 – 5 mm
Plaat Kraswerend Helder 2 – 8 mm
Plaat Spiegel Zilver, goud, brons 2 – 6 mm
Plaat Geëxtrudeerd (XT) Antistatisch 2 – 8 mm
Volstaaf Gegoten (GS) Helder Dia 8 – 100 mm
Volstaaf Geëxtrudeerd (XT) Helder Dia 4 – 70 mm
Buis Gegoten (GS) Helder Dia 40 – 500 mm
Buis Geëxtrudeerd (XT) Helder Dia 6 – 250 mm
Profiel Geëxtrudeerd (XT) Helder Diverse vormen

POLYSTYREEN (afgekort PS – HIPS)


Algemeen Bekend onder de handelsnamen: Polystyrol, Hostyren, Styron, Simplex, Vikureen, … Identificatie uiterlijk: strak, mooi uiterlijk, stijf en bros (PS), metaalachtige klank. Brandtest: brandt snel en is niet zelfdovend, de vlam is oranjegeel en roet sterk. Er ontstaat een zoete geur.


Polystyreen is van oorsprong een erg bros materiaal. Door toevoeging van een soort rubber is er een slagvaste kwaliteit ontwikkeld, de zgn. High Impact Polystyreen (hoogslagvast polystyreen: HIPS), die zeer goed gekend is bij zeefdrukkers en maquettebouwers. De HIPS-kwaliteit kan heel makkelijk gestanst en gekapt worden. Buiten de verhoogde slagvastheid, blijven de eigenschappen dezelfde als de standaard polystyreen.


Beide kwaliteiten zijn goed te verlijmen en relatief goedkoop.


Mechanische eigenschappen PS heeft een betere slagvastheid dan glas van dezelfde dikte – HIPS is zelfs 4x zo sterk – en is veiliger in geval van breuk. Het is echter minder slagvast dan PMMA (PMMA is 5x slagvaster). De stijfheid is groter dan die van acrylaat. De gebruikelijke bewerkingen als zagen, snijden, boren zijn toepasbaar. Stansen en kappen kan enkel bij HIPS, niet bij standaard PS.


Vocht- en weerbestendigheid Noch PS noch HIPS zijn UV-bestendig, maar van deze laatste zijn UV-gestabiliseerde kwaliteiten verkrijgbaar. De vochtopname is te verwaarlozen (minder dan PMMA). Binnenshuis behouden de panelen gedurende jaren hun uitzicht en functionaliteit. Buitengebruik is af te raden.


Thermische eigenschappen Matige thermische eigenschappen. De temperatuurbestendigheid bij constant gebruikt ligt tussen -10 en +60 graden Celsius.


Deze materialen zijn echter wel goed warm te vervormen – al dan niet met een additief (vb. HIPS + PE) – o.a. vacuümvormen en ultrasoon lassen.


Bij bepaalde toepassingen moet men tevens rekening houden met de thermische uitzettingscoëfficiënt: deze bedraagt ongeveer 0,8 mm per meter bij een temperatuursverandering van 10 graden Celsius.


Elektrische eigenschappen De oppervlakte van het materiaal is sterk statisch geladen waardoor het veel stof aantrekt.


Levensmiddelen en chemische bestendigheid PS en HIPS zijn geschikt voor gebruik met levensmiddelen en uitstekend te bedrukken Vooral de HIPS kwaliteit in diktes van 0,5 tot 6 mm wordt veelvuldig gebruikt in de zeefdruksector. In het jargon zijn ze bekend als mat/mat, blinkend/mat, in verschillende kleuren.


Kenmerkende eigenschappen en toepassingen De toepassingen van standaard polystyreen zijn: lichtbakken voor binnengebruik, bescherming van posters en foto’s, maquetteglas, bakjes, goedkopere displays, spuitgegeven producten en toepassingen allerhande.


De HIPS wordt veel gebruikt voor werfpanelen, vacuümgetrokken bakjes, ondergrond voor kleven van posters, maquettes, …


Standaard verkrijgbaar gamma


Vorm Type Kleur Diktes
PS
Plaat Geëxtrudeerd (XT) Helder, spiegel, structuur anti-reflex 1,2 – 5 mm
Plaat Geëxtrudeerd (XT) Opaal 1 – 4 mm
HIP
Plaat Geëxtrudeerd (XT) Wit – zwart (glans of mat) 0,5 – 8 mm
Plaat Geëxtrudeerd (XT) Kleuren – UV – antistatisch Op aanvraag
Volstaf Geëxtrudeerd (XT) Wit Op aanvraag

POLYVINYLCHLORIDE GESCHUIMD (afgekort PVC-schuim)


Algemeen Bekend onder de handelsnamen: Veka, Forex, Decocel, Trovicel, Decafoam, Komacel, Foamalux, Vikupor, … Identificatie uiterlijk: hardkartonachtig, taai tot breekbaar. Geschuimde celstructuur aan zijkant. Brandtest: het materiaal is zelfdovend. Bij contact met vuur zal het roetend branden, verkolen en smelten. Er ontstaat een stinkende zoetzure geur.


De meest voorkomende kleur is wit, en dit met een glanzend of mat oppervlak. Een 8-tal kleuren zijn verkrijgbaar in 3 diktes.


Een PVC-schuimplaat weegt slechts de helft van een gewone PVC plaat (0,5 tot 0,7 g/cm³). Dit materiaal vindt (in de witte kleur) zijn toepassingen zowel binnenshuis als buitenshuis.


Mechanische eigenschappen PVC-schuim laat zich zeer goed bewerken en verwerken: zagen, boven, frezen, lijmen, plooien, stansen, vacuümvormen, .. In beperkte mate kan dit materiaal koud geplooid worden.


Vocht- en weersbestendigheid De gesloten celstructuur voorkomt waterabsorptie waardoor schimmelvorming uitgesloten is. PVC-schuim is UV-gestabiliseerd en kan dus buiten gebruikt worden. Enkel bij de ingekleurde kwaliteit kunnen verkleuringen optreden onder invloed van zonnestralen. Deze platen kunnen in weer en wind worden ingezet voor de meest uiteenlopende toepassingen.


Thermische eigenschappen Het temperatuurbereik is niet groot, maximum 60 graden Celsius. Dit betekent dat in volle zon (vooral bij dunnere plaatdiktes) vervormingen kunnen optreden. Belangrijk is daarom bij het boren van gaten voldoende bewegingsruimte te voorzien voor de uitzetting van de plaat.


De uitzettingscoëfficiënt met betrekking tot de temperatuur bedraagt ongeveer 0,6 mm per meter per 10 graden Celsius temperatuurverschil. Eigen aan PVC is tevens het feit dat dit materiaal bij lage temperaturen (onder 0 graden Celsius) bros wordt.


Door de lage warmtegeleiding bezit het uitstekende isolerende eigenschappen.


Elektrische eigenschappen De oppervlakte van het materiaal is sterk statisch geladen waardoor het stof aantrekt.


Levensmiddelen en chemische bestendigheid Het materiaal is zeer goed bedrukbaar en lakbaar. Zelfklevende letters hechten zich uitstekend. Het is bestand tegen bijna alle anorganische chemicaliën. Bij fabricage worden GEEN CFK’s gebruikt. Dit materiaal wordt wel gebruikt voor display en presentaties, maar is niet geschikt voor rechtstreeks contact met voedingsmiddelen.


Kenmerkende eigenschappen en toepassingen De schuimplaten vinden, door hun goede bewerkbaarheid en specifieke eigenschappen, hun toepassing in vele bedrijfstakken: bordenbouw, displaybouw, speelveldreclame, standenbouw, knutsel- en hobbybenodigdheden, signalisatie, fotomontage, zeefdruk, maquettes, winkelinrichtingen, …


Standaard verkrijgbaar gamma


Vorm Type Kleur Diktes
Plaat Geëxtrudeerd (XT) Wit mat 1 – 25 mm
Plaat Geëxtrudeerd (XT) Wit glanzend 8 – 30 mm
Plaat Geëxtrudeerd (XT) 8-tal kleuren 3 + 5 mm

TRESPA Meteon gevelbekledingsplaat


Algemeen Bekend onder de handelsnaam: Trespa, Meteon, Volkern, …


Is een weerbestendig paneel op basis van thermohardende harden, homogeen versterkt met houtvezels en geperst onder hoge druk en temperatuur. De platen zijn d.m.v. hoogwaardige technieken voorzien van een geïntegreerd decoratief oppervlak, gebaseerd op gepigmenteerde harsen.


Identificatie uiterlijk: zeer harde houtachtige stijve plaat met zwarte of bruine kern.


Brandtest: het materiaal heeft een veilig brandgedrag, het smelt niet, vat geen vlam en schilfert niet. Het is niet toxisch, standaard brandklasse is B2, op aanvraag ook leverbaar in de B1 klasse.


Mechanische eigenschappen Trespa Meteon platen zijn zeer slag- en stootvast en hebben een goede en langdurige stabiliteit. De platen zijn eenvoudig te bewerken: zagen, boren, frezen met gebruikelijk gereedschap voor hardhout. Het materiaal beschikt tevens over een zeer goede krasbestendigheid.


Vocht- en weerbestendigheid Trespa Meteon platen hebben een hoge vocht- en weersbestendigheid. Vandaar de enorme toepassingsmogelijkheden. Speciale eisen voor de buitentoepassing wat lichtechtheid, weersbestendigheid, vormverandering ten gevolge van temperatuur- en vochtwisseling betreft worden gegarandeerd, dit mits toepassing van de door de fabrikanten opgegeven juiste kwaliteiten en montage richtlijnen. De garantie geldt doorgaans voor een periode van 10 jaar en houdt in vervanging van plaatmateriaal, demontage en hernieuwde montage.


Thermische eigenschappen De minimum en maximum gebruikstemperaturen liggen tussen de -40 en +150 graden Celsius. De thermische uitzettingscoëfficiënt bedraagt 0,12 mm per meter per 10 graden temperatuurverschil.


Kenmerkende eigenschappen en toepassingen De weerbestendige, kleurechte en UV-bestendige Trespa Meteonplaat is uitermate geschikt voor een brede waaier van exterieurtoepassingen. Een greep uit de mogelijkheden: gevelbekleding, dakranden, luifels, balkonbekleding, straatmeubilair, bushokjes, …


Standaard verkrijgbaar gamma


VormTypeTypeKleurDiktes
TRESPA METEON
PlaatExterieur1 of 2-zijdig decor3050 x 1530 mm6-8-10-13 mm
PlaatExterieur1 of 2-zijdig decor2550 x 1860 mm6-8-10-13 mm
PlaatExterieur1 of 2-zijdig decor3650 x 1860 mm6-8-10-13 mm
TRESPA ATHLON
PlaatInterieur2-zijdig decor3650 x 1860 mm6-8-10-13-16 mm
PlaatInterieur2-zijdig decor2550 x 1860 mm6-8-10-13-16 mm

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Lees meer