PolycarbonaatPolycarbonaat platen onderscheiden zich van andere kunststof plaatmaterialen door hun optische zuiverheid en hun zeer hoge slagvastheid. Zo zijn deze polycarbonaat platen 250 keer zo slagvast als glas van gelijke dikte, wat ze nagenoeg onbreekbaar maakt. De unieke combinatie van hardheid, slagvastheid, weersbestendigheid en transparantie maken polycarbonaat platen bijzonder geschikt voor vandalismegevoelige lichtreclames of straatmeubilair. Polycarbonaat MRX is voorzien van een UV-bestendige en krasbestendige coating, wat de plaat slijtvaster maakt.

Toepassingen : standenbouw, lichtreclames en projectieschermen, winkelinrichting, afschermkappen van machines, straat meubilair....

MEER INFO

Afgekort PC

ALGEMEEN

  • Bekend onder de handelsnamen: Makrolon, Lexan, Axxis, Makroform, Decarglas, Resart, Barlo PC, …
  • Identificatie uiterlijk: hard, onbreekbaar, mooi glanzend oppervlak.
  • Brandtest: het materiaal is zelfdovend. De vlam is geel en roetig met blaasjesvorming. De geur is phenolachtig. Producten die vrijkomen bij verbanding zijn niet schadelijker dan deze van hout of papier.

Polycarbonaat wordt in hoofdzaak in de vorm van platen geleverd, hoewel ook staven, buizen en profielen mogelijk zijn. De platen zijn aan beide zijden voorzien van een beschermfolie. De lichttransmissie van helder PC is ca. 85%. Ook zijn platen leverbaar met een extra hard oppervlak waardoor het materiaal niet meer zo gevoelig is voor krassen. Deze coating wordt volgens zeer geavanceerde technieken aangebracht en verzekert naast een verbeterde krasbestendigheid ook een uitstekende chemische en weerbestendigheid. Deze kraswerende kwaliteit heeft als nadeel dat het omwille van de coating niet geplooid of gebogen kan worden en kan bijgevolg uitsluitend ingezet worden als vlakke beglazing in gebouwen, machines, …

MECHANISCHE EIGENSCHAPPEN

Polycarbonaat is koud zetbaar (minimum radius = 150 x dikte), zeer slagvast en vrijwel onbreekbaar. Als enige onder de glasheldere thermoplasten blijft het zijn mechanische eigenschappen behouden bij temperaturen van -100 tot +115 graden Celsius. Polycarbonaat kan goed worden bewerkt (zagen, plooien, lijmen, lassen, frezen, …) doch niet zo goed als PMMA.

VOCHT- EN WEERBESTENDIGHEID

Onder invloed van UV-stralen zal het standaard PC in de loop der jaren vergelen, tenzij een Uv-bestendige kwaliteit wordt gebruikt. Voor deze laatste kwaliteit kan een garantie van 10 jaar tegen verkleuring en aantasting worden verleend. De vochtopname is gering waardoor geen maatverandering optreedt, maar bij het thermovormen worden de platen bij voorkeur voorgedroogd.

THERMISCHE EIGENSCHAPPEN

De warmtebestendigheid is voor een thermoplast hoog (langdurig 115 graden). Bij warmvormen moet de temperatuur 180 tot 210 graden Celsius bedragen. Een groot voordeel van PC t.o.v. PMMA is dat het materiaal moeilijk vlam vat en zelfdovend is. Bij toepassingen van grote platen dient rekening gehouden met de uitzettingscoëfficiënt. Deze bedraagt bij een temperatuursverhoging per 10 graden Celsius ongeveer 0,65 mm per meter.

ELEKTRISCHE EIGENSCHAPPEN

De oppervlakte van het materiaal is sterk statisch geladen waardoor het veel stof aantrekt.

LEVENSMIDDELEN EN CHEMISCHE BESTENDIGHEID

Polycarbonaat is niet goed chemisch bestendig, buiten de gecoate kwaliteit. Opletten dus bij bepaalde toepassingen waar smeermiddelen en chemische reinigingsproducten gebruikt worden. Zelfs in combinatie met bepaalde rubbers kunnen problemen voorkomen (steeds azijnzuurvrij gebruiken!)

KENMERKENDE EIGENSCHAPPEN EN TOEPASSINGEN

Zeer slagvast en meestal glashelder. Andere kleurtinten zijn verkrijgbaar (zelfs een gerecycleerde zwarte plaat). De toepassingen situeren zich voornamelijk in veiligheidsafschermingen en beglazingen zoals machinebouw, balkons, sporthallen, voertuigen, … Maar ook in de lichtreclame en bewegwijzering vindt dit materiaal zijn plaats.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker