PET-G


PETG is een co-polyester plaat met speciale mogelijkheden voor tal van toepassingen in de Sign, en Graphics markt. De plaat combineert namelijk superieure vacuümvorm- met uitstekende mechanische eigenschapen. Deze combinatie en de uitstekende bedrukbaarheid bieden ontwerpers en reclamemakers enorme ontwerpvrijheid. 

Toepassingen : Displays, Shop fittings, drank- en snoepautomaten, lichtreclame…..

MEER INFO

POLYETHYLEEN TEREFTALAAT GLYCOL (afgekort PET-G)

ALGEMEEN

  • Bekend onder de handelsnamen: Vectan, Vivak, Transpet, Iropet, Veralite, …
  • Identificatie uiterlijk: hard, bijna onbreekbaar (vergelijkbaar met PC), mooi glanzend oppervlak, blauwige schijn, makkelijk bekrasbaar.
  • Brandtest: het materiaal brandt, maar de vlam dooft na enige tijd. Druppelvorming, veel roet en zwarte rook, zoetzurige geur.

PETG is een thermoplastisch co-polyester met goede optische en thermoformeerbare eigenschappen. Voornamelijk in heldere of opale uitvoering te verkrijgen, doch sommige fabrikanten produceren ook getinte platen. De hoge slagvastheid, optische kwaliteiten en de uitzonderlijk goede verwerkbaarheid maken van dit materiaal een product met een gunstige prijs-kwaliteitverhouding.

MECHANISCHE EIGENSCHAPPEN

Makkelijk te zagen, plooien, frezen, kappen, stansen, … Enkel opletten voor krassen! Kan tot een dikte van 2,5 mm gemakkelijk koud geplooid worden, bij dikkere platen kan ‘stress-cracking’ optreden. Laat zich lijmen, bedrukken, lasersnijden, hetelucht- en ultrasoonlassen. Voor het lassen gebruikt men bij voorkeur PETG-lasstaven, maar ook met PVC of ABS lasdraad gaat het goed.

VOCHT- EN WEERBESTENDIGHEID

Niet UV-gestabiliseerd in standaard kwaliteit, maar er zijn UV-resistente types op de markt. Geen vochtopname, waardoor voordrogen bij thermoformage onnodig is. 

THERMISCHE EIGENSCHAPPEN

  • Maximum gebruikstemperatuur = 65 graden Celsius.
  • De thermische uitzettingscoëfficiënt bedraagt 0,5 mm per meter per 10 graden Celsius temperatuurverschil.
  • Zeer goed thermovormbaar bij lage temperaturen en korte cyclustijden. Heet meest aangewezen temperatuurgebied voor warmplooien is 100-120 graden Celsius. Dit materiaal plooit beter en sneller dan PMMA. Voor grotere diktes verwarmt men best langs de 2 zijden. Behoudt tevens goede detailweergave na vervorming door warmte.
  • Heeft beter brandgedrag dan PMMA: zal langzaam doven bij wegnemen van vlam.

ELEKTRISCHE EIGENSCHAPPEN

De oppervlakte van het materiaal is sterk statisch geladen waardoor het vele stof aantrekt.

LEVENSMIDDELEN EN CHEMISCHE BESTENDIGHEID

PETG heeft een zeer goede chemische bestendigheid, waardoor het toepassingsgebied zeer ruim mag opgevat worden, voornamelijk als alternatief voor PC. Het is steriliseerbaar met ethylalcohol en gammastralen. PETG is FDA en BGA gekeurd en mag dus in contact met voedingswaren worden toegepast. Dit materiaal kan ook met de standaard zeefdrukinkten worden bedrukt.

KENMERKENDE EIGENSCHAPPEN EN TOEPASSINGEN

PETG is in verhouding met zijn prijs een uitzonderlijk product, en vindt daarom ook zijn plaats binnen de meest uiteenlopende toepassingsgebieden bijvoorbeeld: slagvaste displays, gietvormen voor chocolade, vizieren voor helmen en motoren, algemene beglazing, machine-afschermingen, bakken schalen, deksels, vormen voor levensmiddelen, posterbescherming, …

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker